Wil je eens vrijblijvend kennismaken met YENS?

Niet tevreden met je huidige boekhouder?

Duurt het bij jouw boekhouder vaak enorm lang voordat je antwoord krijgt op je vraag? Of moet je elk jaar eindeloos wachten voordat je de jaarrekening en belastingaangifte van je boekhouder ontvangt? Wellicht is dan overstappen naar een andere boekhouder het overwegen waard. Onderstaande checklist kan je helpen de kwaliteit van dienstverlening van je huidige boekhouder eenvoudig te beoordelen.

Doe de checklist:
6 signalen om te herkennen

Check 1: Inzicht in wat je boekhouder doet

Als ondernemer heb je niet altijd zelf de kennis om eventuele fouten van je boekhouder te herkennen. Het liefste heb je dus een administratie die continu up-to-date is en heb je daarmee inzicht in je boekhouding en wat je boekhouder doet. Heb je niet continu actueel inzicht in je boekhouding? Dan kan overstappen naar een digitale(re) boekhouder lonend zijn.

Check 2: Volledig vertrouwen

Een boekhouder moet je volledig kunnen vertrouwen met jouw boekhouding. Fouten in je administratie of belangrijke aftrekposten die vergeten worden wil je natuurlijk niet! Heb je af en toe het gevoel dat er aftrekposten zijn waar je niet van op de hoogte bent of moet je regelmatig onjuiste boekingen in je administratie corrigeren? Dan lijkt het alsof men steekjes laat vallen en een overstap overwegen de moeite waard is.

Check 3: Snel definitieve jaarcijfers

Het komt veel voor dat boekhoudkantoren een jaarrekening relatief laat af hebben omdat je ‘onderaan de lijst’ bungelt. Je loopt dan als ondernemer altijd achter de feiten aan: je hebt dan beperkt inzicht in je cijfers van dat jaar. Als je dan geen definitieve cijfers van het voorgaande jaar kunt aanleveren, levert dat bijvoorbeeld veel extra vertraging en stress op bij de aanvraag van een hypotheek of lening.

Check 4: Korte lijntjes

Je wilt als ondernemer een boekhouder die je ondersteunt en adviseert bij zakelijke beslissingen. Het is daarom erg belangrijk dat je korte lijntjes hebt en dat je boekhouder snel inhoudelijk reageert op je mailtjes en telefoontjes. Vaak horen wij dat ondernemers weinig tot geen contact hadden met hun vorige boekhouder of dat het vaak heel lang duurde voordat zij een reactie kregen op vragen. Is dit bij jouw boekhouder ook het geval? Overweeg dan zeker een overstap naar een andere boekhouder.

Check 5: Overzicht van de investeringen

Het komt regelmatig voor dat een boekhouder geen activastaat bijhoudt. Als er activa aanwezig is zoals machines, een auto of een laptop, dan zou je op een activastaat van je boekhouder moeten kunnen zien wat de investering, afschrijving en boekwaarde zijn. Bij een overstap heeft de nieuwe boekhouder deze ook altijd nodig (!). Als deze activastaat ontbreekt, is het achteraf erg lastig deze te reconstrueren. Als je huidige boekhouder zo’n activastaat niet bijhoudt, dan is overstappen zeker het overwegen waard.

Check 6: Verschil in administratie en jaarrekening

Het komt voor dat een boekhouder fouten opmerkt tijdens het opstellen van de jaarrekening en deze alleen in de jaarrekening corrigeert, en niet in jouw administratiepakket zelf. Hierdoor kan het zijn dat de jaarrekening niet meer matcht met je administratie. Je kunt dit eenvoudig controleren door te kijken of bijvoorbeeld het bedrijfskapitaal in de jaarrekening exact gelijk is aan de waarde in de administratiesoftware.

Gratis blik op je boekhouding?

Gaat geen van bovenstaande punten op voor jou en je boekhouder? Dan klinkt dat als een match made in heaven en zit je waarschijnlijk goed op je plek! Al zou je dan nog steeds kunnen overwegen op basis van prijs en ‘een frisse blik’ over te willen stappen.

Herken je wel degelijk situaties uit bovenstaande in je eigen administratie? Of heb jij het gevoel dat er ‘iets’ niet goed gaat maar is het te complex om zelf goed te kunnen controleren? Laat YENS dan eens je boekhouding checken! Tijdens een vrijblijvende kennismaking kunnen wij samen met jou de kwaliteit van je jaarrekening en administratie beoordelen.

 

Contact opnemen